Inleiding
Voor wie?
Klankbevrijding/Klankexpressie

In 1994 begon ik mijn 1e lespraktijk.  In mijn geboorteplaats Koningslust.

1 Jaar later opende ik mijn 2e praktijk in Maasbracht. Het was telkens weer erg vernieuwend. De opleiding was nog in volle gang en ik moest zelf nog erg veel leren. Belevenissen vanuit optredens delen, nieuwe technieken doorgeven maar vooral ook op de juiste manier met zoveel verschillende mensen omgaan. "Hoe leg ik het uit?" en vooral: "Hoe komt dit binnen?" Dat laatste is tot op heden nog altijd de grootste uitdaging maar meteen ook de mooiste verrijking van het lesgeven.

Toen ik in 1996 verhuisde naar Eindhoven, moest  ik daar een nieuwe klantenkring opbouwen. De “die hearts” reden er gelukkig graag een paar kilometer extra voor. Nieuwe aanmeldingen stroomden geleidelijk aan binnen.

Vanaf 2000 was mijn leden bestand groot genoeg om volledig zelfstandig te worden. 

In 2006 verruilde ik het zuiden voor het noorden. Het was een behoorlijk risico om de hele zangschool los te laten en  weer opnieuw te starten. Inmiddels is mijn zangschool  ook in Leeuwarden voor velen een begrip geworden.

-Voor iedereen die graag zingt (vanaf 12 jaar)

-Voor het "bijschaven" en/of "onderhouden" van de ervaren zangstem.

-Voor openbare sprekers

-Voor mensen met stem(band)problemen

-Klanktherapie voor mensen met innerlijke blokkades

 

Zangles heeft meerdere doelen.
Zangles wil zeker niet zeggen dat je als “nachtegaal” het leslokaal verlaat. Het gaat met name om bewustwording. D.m.v. oefeningen (kennis van lichaamshouding, buik ademhaling,  functie van je middenrif, klankvorming, klankexpressie) leer je bijv. trilling voelen. Contact maken met je binnenste. Focussen op stroming van energie, beweging van je gezichts expressie Dit alles om  uiteindelijk kennis te mogen maken met een innerlijke bevrijding. Met als doel:  je durft meer los te laten, krijgt hierdoor meer controle, ontwikkelt meer zelfvertrouwen en van daaruit veel meer lef om je eigen stem voluit te laten klinken. We gaan niet aan de slag met het "doen" maar met het "laten gebeuren"!

Zangles/Stemontwikkeling

Vanaf 1993 ben ik mijn stem intensief gaan gebruiken. Mijn ervaring heeft me geleerd dat zingen en het beheersen daarvan, meer dan 1 waarheid heeft. Per slot van rekening is niemand gelijk en is onze stem onherroepelijk de spiegel van ons innerlijk. Elke fase van mijn zangcarrière liet me daarom zoeken en kennismaken met nieuwe verdiepingen, nieuwe leersystemen  en het overwinnen van barricades. Het blijft een uitdaging en je bent dus nooit “klaar”.

Tip van de maand

Open-ademen:

Het open-ademen van je “Stemsysteem” is je eigenlijke “inzet van de toon”                                                          Het is dus de voorbereiding op het inzetten.Maken we deze voorbereiding niet, dan zal de toon niet volledig kunnen klinken en zijn we al snel met de keel aan het “meehelpen”.

 Oefeningen voor open ademen:

Zet je kaak op geeuwstand. Ontspan je kaak alsof je er geen controle over hebt.                                            Verbinding van open keel met “bodem van de buik” goed voelen. Laat je luchtstroom naar binnen en naar buiten gaan.                                                                             Dit is de belangrijkste “handeling’’ van je techniek en is het meest bepalend voor het beheersen van klank en de ondersteuning daarvan!

Inzet van de toon:

Op “a”:   Check de “a-stand” in de spiegel

“Start” de toon vanuit de buik

Weet van te voren welke toon je gaat zingen zodat je deze met overtuiging kan “neerzetten” (Dus geen “glij noten” naar de betreffende toon)                                             Laat de toon stabiel voort klinken zoals je die hebt ingezet.

Bepaal zelf het einde van de toon en laat pas DAARNA je stemsysteem los (loslaten van ademsteun en vol laten lopen van buik)                                                            Laat je mond constant “open hangen” (ook tijdens de ademhaling) zodat je elke nieuwe inzet uitsluitend wil “starten” vanuit je buik.                                              Oefen op lagere en hogere tonen en probeer het ook eens op “oo”,  “o”  en “aa”

 


Splendid Performance © alle rechten voorbehouden
Home  /  Biografie  /  Mogelijkheden  /  Repertoire  /  Foto's  /  Zanglessen  /  Contact